Wat is de Roparun?

Wat is de Roparun?

De Roparun is een van de langste non-stop estafettelopen ter wereld. In normale tijden start deze in Parijs of Bremen en finisht op de Coolsingel in Rotterdam over een afstand van ruim 560 km. Vanwege de onzekerheid rondom coronamaatregelen is voor de editie van 2022 besloten om deze afstand geheel binnen de Nederlandse grenzen af te legen.

Het doel is het om zoveel mogelijk geld op te halen voor ondersteunende zorg aan mensen met kanker welke niet op een andere manier vergoed wordt. Het evenement is in het Pinksterweekeinde en de RoxitRunners zijn er in 2022 van zaterdag 3 juni tot en met maandag 6 juni bij!

Draait niet alléén om hardlopen en fietsen

Het mooie aan de Roparun is dat het echt een teamprestatie is. Natuurlijk zijn er hardlopers, maar het merendeel van het team bestaat uit niet-lopers: teamleden met ieder een essentiële rol om de run te kunnen volbrengen. De lopers worden permanent begeleidt door twee fietsers, maar daarnaast ook door: chauffeurs, navigatoren, verzorgers en andere begeleiders. En ieder teamlid is cruciaal om het avontuur te laten slagen. Daarnaast doe je het niet voor jezelf, de Roparun is geen wedstrijd. Het doel is zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel. Kortom: teamwork!

Het maakt daarom van hardlopen een teamsport, waarbij niet iedereen hoeft hard te lopen, er gaan immers ook 4 fietsers mee, maar ook als je minder sportief bent: er moet ook gechauffeurd en genavigeerd worden, en gecoached, begeleidt en verzorgt. Al met al is het een geweldig avontuur waarbij je als team een fantastische prestatie kunt neerzetten en ook nog eens iets kunt bijdragen aan de strijd tegen kanker. Want wie kent er niet iemand die door deze ziekte is getroffen?

500 km hardlopen, hoe doe je dat?

De Roparun-afstand is ruim 550 km hardlopen. Dat is extreem. Zelfs dat stuk fietsen doet niet iedereen elk weekend. Daarom bestaat een Roparun team uit 8 lopers, dus ieder loopt zo'n 70 km, verspreid over 2 dagen en nachten.

Ook de fietsers verdelen de totale afstand. Er zijn 2 teams van 2 fietsers, dus ieder fietst ong. 250 km. Maar ook voor de niet-lopers/niet-fietsers is het ook behoorlijk intensief, voornamelijk omdat de tocht ook 's nachts doorgaat. Qua loop-evenement is de Roparun daarom met recht een uniek avontuur !